Baguetter

Kalljästa baguetter som du rör ihop på kvällen och gräddar innan frukost på morgonen.
Snabbvariant i slutet av beskrivningen.

Inspirationskälla: Sommarbaguetter i Enklare bröd av Martin Johansson.

Ingredienser:

4 dl kallt vatten
6 g jäst (1/8 paket)
2 tsk salt
0,5 tsk socker
100 g vetemjöl
425 g rågsikt
Om så önskas:
2 msk linfrö
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solrosfrö

Gör så här:

På kvällen:
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda
Låt jäsa i bunken under en bakduk under natten


På morgonen:
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Använd gärna grahamsmjöl vid utbakningen.
Drag ut den till en kvadrat
Vik ihop till ett paket uppifrån, nedifrån och från sidorna. Låt den bli ca 25x25 cm
Vänd skarven nedåt.
Låt jäsa ca 30 minuter

Efter jäsningen:
Dela degen i fyra avlånga delar
Lägg baguetterna på bakplåtspapper på en plåt eller bricka.
Låt gärna jäsa igen medan ugnen värms
Värm ugnen till 225 grader, gärna med ånga. Sätt in en plåt på mittfalsen.

När ugnen är varm:
Låt baguetterna glida över på den heta plåten.

Grädda baguetterna 15-20 minuter.

Låt baguetterna svalna på galler.


Snabbvariant:
Värm vattnet till fingervarmt
Öka jästmängden till 25 g
Gör en fördeg av allt utom vetemjölet.
Låt jäsa cirka en halvtimme.
Tillsätt vetemjölet
Knåda cirka 8-12 minuter
Tillsätt eventuellt ytterligare lite vetemjöl
Låt jäsa igen cirka en halvtimme
Vik degen och forma fyra baguetter



Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.