Danskt Rågbröd

Ingredienser:

6dl Vatten
150 g (3 dl) Klippt råg eller rågkross
100 g (1,5 dl) Solrosfrö
100 g (1,5 dl) Havrefrön
2 msk (30 g) Linfrö
50 g Färsk jäst för matbröd
150 g (1 dl) Mörk sirap
2 tsk Salt
340 g (6 dl) Grovt rågmjöl
150 g (2,5 dl) Vetemjöl special med fullkorn

Gör så här:

Dag 1:
Koka upp 3,5 dl av vattnet
Häll vattnet över rågross, solrosfrö, havregryn och linfrö.
Låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Lös jästen i lite av 2,5 dl vatten
Värm resten av vattnet tillsammans med sirapen och saltet till fingervarmt
Tillsätt blandningen och jäst till skållet och blanda
Tillsätt rågmjöl och vetemjöl
Knåda i maskin i 30 minuter på låg hastighet.
Degen ska vara lös.
Låt jäsa i bunken i cirka 2 timmar under plast eller en välvd tallrik.
Lägg en bit bakplåtspapper i en tvåliters avlång form och smörj formens kanter
Stjälp degen i formen och jämna till med en blöt smörkniv
Låt jäsa 30-45 min under plast.
Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en form med en halv liter vatten.
Låt formen vara i ugnen under hela bakningen.
Sätt in brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 180°C.
Grädda i ca 60 min eller tills brödet har temperaturen 98 grader. Tag gärna ut brödet ur formen efter cirka 45 minuter.
Låt svalna på galler.


Inspirationskälla Jästbolaget AB
http://www.kronjast.se/recept/danskt-ragbrod


Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.


Senast ändrad: 2017-06-09.