VR-brödet

Ingredienser:

9 dl vatten
1,5 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
3 hg rågsikt
50 gr jäst
50 gr margarin
1 msk salt
2 msk socker
7 hg bakvetemjöl special fullkorn

Gör så här:

Koka upp 4dl av vattnet
Häll det över grahamsmjölet, rågsikten och havregrynen.
Blanda.
Låt svalna till fingervarmt.

Dag två:
Smula sönder jästen i lite av 5dl vatten.
Smält margarinet
Tillsätt resten av vattnet, salt och socker till margarinet.
Värm till fingervarmt.
Tillsätt jäst och vätskeblandning till skållet
Blanda till en jämn smet
Låt fördegen jäsa cirka 30 minuter

Efter första jäsningen:
Tillsätt bakvetemjöl special
Knåda cirka 5-8 minuter
Jäs cirka 30 minuter.

Dela degen i tre delar.
Lägg i smorda formar.
Jäs en halv till en timme.
Värm upp ugnen till 275 grader medan brödet jäser
Sätt formarna i nedre delen av ugnen
Sänk temperaturen till 225 grader
Grädda cirka 25 minuter.
Tag ut bröden ur formarna.
Stick in en termometer i ett av bröden.
Fortsätt grädda tills temperaturen är 98 grader (cirka 10 minuter).

Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.