Stenugnsbakning i Björnstorp

En lördag i slutet av maj hade vi nöjet att vara med och baka handknådat stenugnsbakat bröd på gammalt vis i bakstugan på Björnstorps slott i Skåne.

Vi bakade tre sorters bröd på cirka 20 liter degvätska vardera. Varje omgång gav cirka 40 stycken bröd som väger cirka 8-10 hg. Här ser vi det franska lantbrödet.

Vi började elda lite på fredagskvällen för att bättra på draget och driva ut fukten ur stenugnen. Under tiden skållades rågmjöl i de stora baktrågen och en fördeg sattes till.

Den grova rågdegen är tung att knåda. Fyra personer, två på vardera sidan om tråget, boxar in ytterligare mjöl i skållet och jästblandningen till en lagom konsistens. Degen knådas och vänds från den ena kortsidan till den andra i tråget tills den är jämn

Det franska lantbrödet är klart att baka ut.

Siktebröden är på jäsning medan de franska lantbröden är i ugnen och degen till det grova knådas.

Innan bröden sätts in i ugnen rakas aska och glöd ut ur ugnen, och ugnen torkas med en våt handduk.

Glöden skyfflas över till sättugnen. När första baket är klart, skyfflas den tillbaka i ugnen för att utgöra en startbädd till nästa brasa.

Bröden läggs in i ugnen, och här ska det gå undan, så gräddningstiden blir densamma för hela baket.

Många goda bröd blev det.


Senast ändrad: 2017-06-09.